Madplan uge 39

Grove æbleboller

Her får I lige opskriften på disse lækre og luftige efterårsboller med æble og kanel. Ifølge kalenderen er det ikke helt efterår endnu, og selvom vi lige har haft et par dage med sommervejr, så synes jeg efterårsstemningen alligevel nærmer sig så småt. Jeg er typen som elsker efteråret, da det bare er en utrolig hyggeligt tid, det bliver mørkere og koldere og det er der faktisk noget ret så charmerende ved. Til Januar hader jeg de to ting, men lige nu er jeg vild med det 🙂

Når det bliver mørkt, gråt og køligt så er der da ikke noget hyggeligere end at sidde indenfor og slappe af med eksempelvis en nybagt bolle, og det kan eksempelvis være disse grove boller uden tilsat sukker, men som i stedet er fyldt med lækkerier som revet æble, kanel og kardemomme. De fungerer perfekt som en eftermiddagssnack, men jeg er sikker på at man også sagtens kan spise en til morgenmad.

Jeg overvejede at komme et par håndfulde rosiner i dejen, men det droppede jeg. Dog er jeg ret overbevist om at det ville fungere ret godt, hvis man altså bryder sig om rosiner i sine boller. Hvis I forresten er vilde med rosinboller, så har jeg en opskrift på grove rosinboller uden tilsat sukker liggende lige her.

OPSKRIFT 12 stk.

Ingredienser

35g gær

3 dl lunken mælk

3 spsk. creme fraiche

100g rugmel

100g grahamsmel

400-450g hvedemel

50g havregryn

150g revet æble

30g olie

1,5 æg

1,5 spsk. kanel

0,5 tsk kardemomme

30g EASIS perfect fit (kan undlades og byttes med 1 tsk. flydende sødemiddel)

1 spsk. flydende sødemiddel

 

Fremgangsmåde

 1. Start med at lune mælken en lille smule, den må endelig ikke blive varm, bare lige lidt lunken.
 2. Kom den lune mælk i en skål og udblød gæren deri. Tilsæt kanel, kardemomme, multisød, flydende sødemiddel, olie, creme fraiche, havregryn, rugmel og grahamsmel. Lad dejen køre på køkkenmaskinen til det hele er samlet.
 3. Imens slår I de 2 æg ud i en lille skål, pisker dem sammen og kommer 1,5 af æggeblandingen i skålen med dejen. Riv 2 små æbler og kom også dem i skålane sammen med hvedemel.
 4. Kør dejen på køkkenmaskinen 7-8 minutter. Dejen skal være lidt våd, men ikke alt for flydende. Så måske skal I tilføje lidt ekstra hvedemel, det afhænger af hvor saftige æblerne er. Læg et vådt viskestykke over skålen og lad dejen hæve 1 time.
 5. Kom dejen ud på køkkenbordet og form til 12 boller. Kom dem på en bageplade og lad den efterfølgende hæve 1 time til.
 6. Pensl bollerne med den resterende æggemasse og bag dem i 14 minutter i en 210 grader forvarm ovn.
 7. Lad bollerne køle lidt af og spist dem enten som de er eller med lidt smør.

2 kommentarer

 • Michelle

  Hvis man ikke har rugmel kan ekstra af de andre mele så erstatte det? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Madplan uge 39