Andesalat med æble og honningglaseret nødder

Grove sukkerfri luciabrød – passer perfekt til d. 13. december

Det er i dag den 13. december og dermed Luciadag. Så vidt jeg har forstået, så er denne dag en dag man fejrer mest i Sverige, men i Danmark plejer vi nu også at fejres dagen med luciaoptog. Tror mange af os kan huske det fra da man var barn og der var luciaoptog i børnehaven, fritidshjemmet og skolen. En lang række små børn med lys i hånden og et hvidt klæde over sig mens de sang “Nu bæres lyset frem…”. Luciaoptog hører sig til og det er da hyggeligt.

En anden hyggelig tradition på denne dag, er at man spiser luciabrød. Luciabrød er en svensk juletradition og på svensk hedder de vist lussekatte, men med årene er disse lækre små brød blevet mere og mere populære i Danmark. Selvom det er en svensk opfindelse så er jeg frisk. Jeg elsker alle former for juletraditioner eller bare traditioner helt generelt, så jeg giver den gas! Derfor besluttede jeg mig for at prøve disse lækre brød. Jeg har dog revideret lidt i opskriften, så de er uden tilsat sukker og lidt grove.

Brødene smager virkelig skønt og safran giver dem en flot farve, som man normalt ikke ser i bagværk, jeg gør i hvert fald ikke. Tror aldrig jeg tidligere har bagt med safran, men det giver både en pæn farve og smag.

OPSKRIFT ca. 10 stk.

Ingredienser

50g gær

2,5 dl lun mælk

1 æg

40g kokosolie eller almindelig olie

40g perfect fit

1/4 tsk. safran

½ tsk. salt

150g fuldkornsmel

300g hvedemel

Evt. lidt gurkemeje

 

Øvrigt 

20 rosiner og ca. 25g marcipan

 

Fremgangsmåde

  1. Mælken lunes og gæren udblødes deri.
  2. Derefter tilføjes kokosolie, salt, æg, perfect fit og safran (evt. gurkemeje)
  3. Tilføj både grahamsmelet og hvedemelet og lad dejen køres på køkkenmaskinen i 5-7 minutter eller ælt den i hånden.
  4. Kom dejen i en skål, dæk den til og lad dejen hæve på køkkenbordet 1 time.
  5. Del dejen i 10-12 stykker og form til luciabrød: Rul hver dejklump til en pølse på ca. 20 cm kom evt. et lille stykke marcipan i begge ender af pølsen (kan sagtens undlades), rul dejen rundt om marcipanen så den ikke kan ses, og rul til et S.
  6. Kom brødene på et stykke bagepapir og lad dem efterhæve i 30 minutter.
  7. Pensl med æg, pynt med rosiner og bag dem efterfølgende i 13 minutter ved 220 grader.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Andesalat med æble og honningglaseret nødder