10 mest populære indlæg i januar 2019

Sundere fastelavnsboller uden tilsat sukker

Nu er tiden snart inde til at få lavet, og ikke mindst spist, en masse fastelavnsboller. En lækker blød bolle fyldt med skøn vaniljecreme og lidt remonce – det er virkelig lækkert. Man kan selvfølgelig altid fylde ens fastelavnsboller med andet end vaniljecreme og remonce. Eksempelvis vaniljecreme og syltetøj, et stykke chokolade eller marcipan.

Nedenunder har jeg prøvet at dele opskriften op i de 3: Dej, vaniljecreme og remonce, for på den måde at gøre processen mere overskuelig. Vaniljecremen må gerne laves dagen i forvejen, så den kan nå at køle helt af, ellers skal I bare starte ud med at lave den, inden I gør noget andet, så den hurtigt kan komme på køl.

Jeg har tidligere lavet nogle lignende fastelavnsboller, som bare er glutenfri og dem kan I finde lige her samt en opskrift på fastelavnsboller lavet på vandbakkelser fyldt med vaniljecreme og pisket creme fine – den kan I finde her.

Lille note: Når I samler bollerne, så prøv at undgå at gøre bunden for tyk, så kommer der alt for meget dej. Jeg har prøvet mig frem med forskellige teknikker og den som giver ‘mindst bund’, er hvor de fire kanter mødes på midten og man maser siderne sammen. Forsøger man igen at samle de fire nye kanter og samtidig forsøger at gøre bollen rund, så ender man med alt for meget bund. På billeder er runde fastelavnsboller klart pænest, men de firkantede smager bedst 🙂

OPSKRIFT 12 stk.

Ingredienser

Dej

35g gær

300g hvedemel

150 speltmel

2 dl mælk

2 æg

1 spsk. kokosolie

1 tsk. kardemomme

2 spsk. multisød

1 spsk. vaniljepulver eller vanilla paste

 1. Varm mælken lidt op, tilføj kokosolie og når det er smeltet kommes blandingen i en skål med gæren. Tilsæt æg, vaniljepulver, kardemomme og multisød.
 2. Det hele blandes godt sammen på en køkkenmaskine.
 3. Tilføj derefter alt melet og lade dejen køre 5-6 minutter på maskinen. Dæk dejen til med film og et viskestykke og lad den hæve 1 timer på køkkenbordet.

 

Vaniljecreme

2 æggeblommer

2 dl mælk

1,5 spsk. maizena

1 vaniljestang eller 1 tsk. vanilla paste eller vaniljepulver

1 spsk. multisød (EASIS)

8-10 dråber flydende sødemiddel

 1. Æggeblommer, vanilje, mælk, maizena, flydende sødemiddel og multisød kommes i en lille kasserolle.
 2. Tænd for blusset, lidt over middelvarme, stil kasserollen på varmen og pisk godt igennem. Når cremen er blevet tyk tages den af varmen.
 3. Kom vaniljecremen i en skål, dæk den til med film (sørg for at overfladen dækkes helt) og kom skålen på køl.
 4. Inden I skal bruge cremen, skal I lige hurtigt piske den igennem og eventuelt tilføje et par skefulde mælk, hvis cremen er blevet for tyk. Smag til med et par dråber flydende sødemiddel.

 

Remonce

6 dadler

50g mandler

30g sukkerfri marcipan (kan undlades og erstattes af mandler)

1 tsk. mandelessens

 1. Start med at blende mandler til mel. Tilføj derefter dadler, marcipan og mandelessens.
 2. Det hele blendes godt igennem til en lind masse.
 3. Dæk remoncen til og stil den på køkkenbordet. Den skal ikke på køl, så bliver den meget svær at arbejde med.

 

Fremgangsmåde

 1. Når remoncen er lavet, vaniljecremen kølet af og dejen har hævet er det tid til at folde bollerne. Start med at dele remoncen i 12, rul og mas, så I har 12 runde flader.
 2. Del dejen i 12, form til boller og rul dem ud.
 3. I midten af hver firkant lægges først en klat vaniljecreme og ovenpå den en ‘skive’ remonce.
 4. De fire hjørner mødes på midten og luk derefter de 4 huller godt sammen. Sørg for at der ingen små huller er til at fyldet kan løbe ud.
 5. Kom fastelavnsbollerne på et stykke bagepapir med samlingen nedad og lad dem hæve 30 minutter.
 6. Pensl med sammenpisket æg og bag bollerne i en 200 grader forvarm ovn i 12-15 minutter. Lad dem efterfølgende køle af på en rist.

Lav en glasur på sukrin melis eller florsød og vand. Herefter kan I vælge at bruge den hvide glasur, eller I kan tilføje til farve eller kakaopulver. Pynt fastelavnsbollerne med glasuren og lad det størkne.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

10 mest populære indlæg i januar 2019