Madplan uge 36

Mad til min mors 50 års fødselsdag

Min mor holdte 50 års fødselsdag i starten af august og jeg stod for noget af maden, sammen med min moster. Jeg var i hvert fald med til at bestemme noget af den 🙂 Min mor er rimelig triviel og er ikke så god til at prøve noget nyt, men jeg fik dog lov til at lave bare lidt anderledes salater og andet tilbehør. I ugerne op til kunne I følge med i min story på alt den mad, som jeg var i gang med at lave, og jeg fik en hel del henvendelser vedrørende opskrifter. Jeg lovede at lave et samlet indlæg med hurtige opskrifter til maden som blev serveret. Eftersom vi var mange mennesker til festen lavede jeg nogle ret store portioner, men jeg har her skåret lidt ned i mængderne så det er mere passende til hverdagen.

Vi startede ud med en torskeanretning, som min moster lavede. Den smagte skønt og er en klassikere, som ofte bliver lavet i familien. Vi skulle egentlig have haft varmrøget laks, men røgeriet brændte desværre ned et par dage inden, så det blev lavet om. Torskeanretningen består af iceberg, kogt torsk, kogte æg, rejer og en dressing lavet på creme fraiche, mayonnaise, både frisk og tørret dild, salt, peber og citronsaft. Til forretten havde jeg lavet brydebrød, som I her får opskriften på. 1 portion giver ca. 20 små brød og opskriften lyder:

Brydebrød: 35g gær udblødes i 5 dl lund vand. Derefter tilføjes 3 spsk. creme fraiche (eller fromage fraiche, yoghurt eller lignende), 1 spsk. salt, 2 tsk. honning samt 70g smeltet smør (kan sagtens undlades). Det hele røres godt sammen og derefter tilføjes mellem 1200-1400g gram mel. Jeg brugte ca. 450g grahamsmel og hvedemel for resten. Når alt melet er tilføjet skal dejen køre på maskinen i 10 minutter. Dejen skal være blød, men stadig hænge sammen. Når dejen slipper siderne af skålen, er den klar til at hæve 1 timer et lunt sted med et viskestykke over sig. Når dejen har hævet, deles den i 20 stykker, formes og kommes på en bradepande med høj kant, hvor bollerne skal efterhæve i 45 minutter. Pensl bollerne med et sammenpisket æg og strø lidt forskellige kerner og frø over bollerne. Jeg brugte havregryn, hørfrø, solsikkekerner og sesamfrø. Kom bradepanden i en 200 grader forvarm ovn i ca. 25 minutter. Lad bollerne køle af og server dem gerne lune. Jeg vil lige fortælle, at de også fungerer godt som morgenmad. Vi lunede dem dagen efter og de smagte skønt med syltetøj og ost 🙂

Til hovedretten fik vi skinke glaseret med honning og brun farin, helstegt oksefilet samt frikadeller, som I kan finde opskriften på her (dog blev havregryn skiftet ud med hvedemel og frikadellerne blev stegt i margarine og ikke i olie). Dertil fik vi flødekartofler som bestod af skivekartofler, løg, fløde, mælk (og i halvdelen kom vi mornaysauce i) samt salt og peber. Kartoflerne fik 1 time på 200 grader. Derudover fik i sesamristet kartofler: kartoflerne halveres og kommes i et fad med en god portion sesamfrø, salt, peber og olie. Også disse kartofler skal have 1 time i ovnen.

Til alt dette havde jeg lavet 3 salater en ceasarsalat med avocadodressing, couscoussalat og vandmelonsalat. Nedenunder kan I finde opskrifterne på de 3 salate eller link til dem. Salaterne her er til ca. 4 personer.

Ceasarsalad: 1 hjertesalat skæres i strimler, 1/2 agurk halveres og skæres i store skiver, 1 avocado skæres i store terne og 4 skiver serranoskinke steges på en pande. Det hele vendes sammen. En dressing lavet på 2 ansjoser, 1 avocado, 1 fed hvidløg, 10g revet parmesanost, 2 spsk. creme fraiche, 0,5 tsk. citron og 1 spsk. olie blendes godt sammen og lige inden servering vendes dressingen i salaten. Top salaten med revet parmesanost og brødcroutoner. Croutonerne lavede jeg ved at skære et kedeligt brød i terne, vende det i olie, salt og peber og kommet det i ovnen i 15 minutter.

Couscoussalat: 150g couscous koges og køles af. Den afkølet couscous blandes sammen med 100g fintsnittet lilla spidskål, 1 peberfrugt i terne, 1 lille dåse majs, 1 halv agurk samt 1 stor gulerod skåret i tern. 70g edamame bønner, 2 tomater i terns samt 1 god håndfuld syltet rødløg kommes i salaten. Tilsidst vendes salaten i 1 stor håndfuld frisk persille, 1 tsk. rapsolie med citron samt 1/2 tsk. eddike eller citronsaft

Vandmelonsalat: 200g fintsnittet spidskål blandes sammen med 50-60g spinat, 6 friske grønne asparges skæret i mindre stykker samt 1 spsk. pesto. Skær 200g vandmelon i små tern og kom det i salaten sammen med 70-80g blåbær og top salaten med saltet mandler.

Som det sidste lavede jeg kryddersmør til alle disse herligheder. Det er virkelig lækkert at lave sin egen kryddersmør og det tager tilmed ikke ret lang tid at bikse sammen: Lidt forskellige lækkerier kommes i en blender og blendes til en ensformigt masse, smørret kommes på et stykke bagepapir, rulles til en lang pølse og kommes derefter på frost eller køl. Det blev til en hvidløgs/persillesmør som bestod af 200g smør, 2 håndfulde frisk persille, 3-4 fed hvidløg samt lidt salt. Den anden var en chili/citronsmør som ligeledes bestod af 200g smør, 0,5 stk. rød chili, 1 spsk. citronsaft samt lidt revet citronskal. Derudover lavede jeg en helt almindelig smør hvor jeg blandede 200g smør sammen med en god håndfuld havsalt.

Dertil lavede jeg 2 dressinger; en hvidløgsdressing som bestod af 5dl creme fraiche (I kan sagtens bruge fromage fraiche), 2 fed hvidløg, 10-15 dråber citronsaft, salt og peber. Samt en bearnaisecreme.

Derudover lavede jeg 4 store koldhævede foccaciabrød, som allerede ligger på bloggen og I kan finde opskriften lige her. 2 af brødene toppede jeg med frisk rosmarin og havsalt. De 2 andre blev toppet med havsalt og halveret cherrytomater.

Til dessert fik vi både gammeldags æblekage og chokolademousse med en lækker vaniljekiks. Chokolademoussen er nuppet fra Valdemarsro og vaniljekiksene er faktisk Mette Blomsterbergs opskrift på vaniljekranse – jeg lavede dem bare til små runde kager.

Æblekage (ca. 14 portioner)

ca. 3 kg æbler skrælles og skæres i terne, kommes i en gryde med 60-80g sukker, 2 spsk. vaniljesukker og skal simre til æblerne næsten er kogt ud. Raspen laves ved at komme 110g sukker, 260g rasp og 80g smør på en pande. Lad det hele smelte og blive brunt og lækkert, kom det på et stykke bagepapir og lad det køle af. Lav makronerne ved at blande 115g mandelmel, 140g formelis og 1 æggehvider godt sammen. Kom massen i en sprøjtepose, sprøjt små makroner på en bageplade og bag makronerne i 25-30 minutter ved 160 grader.

Saml æblekagerne ved at komme lidt rasp og knuste makroner i bunden, æblegrøden, lidt jordbærmarmelade samt mere rasp og makroner. Top med flødeskum og lidt rasp.

Chokolademousse (ca. 14-16 portioner)

4 husblas ligges i koldt vand i 20 minutter. 2 æggehvider piskes til hvidt skum sammen med 2 spsk. sukker. 300g chokolade smeltes over vandmad og skal efterfølgende køle lidt af. Pisk 6dl fløde til let skum. 8 æggeblommer piskes til æggesnaps sammen med 4 spsk. sukker. Smelt husblas ved middelvarme i en lille kasserolle og lad det køle af et par minutter. Bland 2 spsk. æggesnaps sammen med husblas og pisk der efterfølgende i den resterende æggesnaps. Pisk den smeltet chokolade i æggesnapsen, vend den pisket flødeskum i moussen (af 2 omgange) og til sidste vendes de pisket æggehvider i moussen. Kom det hele på en sprøjtepose og kom det på små glas. Stil det på køl et par timer, gerne til dagen efter. Top moussen med lidt flødeskum og en vaniljekiks. Den kan sagtens holde sig 4-5 dage på køl, men det bliver mere fast i konsistensen i løbet af dagene, men det synes jeg personligt ikke gør noget dårligt. Denne chokolademousse kan kun anbefales, det er uden sammenligning den bedste chokolademousse jeg nogensinde har smagt.

Vaniljekiks (ca. 30 styk): 100g stuetempereret smør piskes sammen med 90g sukker og 1,5 spsk. vaniljesukker eller korn fra en ægte vaniljestang. Det hele piskes godt sammen og 0,5 æg piskes i dejen. Derefter tilføjer I 60g mandelmel og 125g hvedemel. Del dejen i 30 stykker, rul dem runde, mas dem og kom dem på et stykke bagepapir og bag dem i en 180 grader forvarm ovn i 6-8 minutter. Det afhænger selvfølgelig af hvor tynde I gør dem.

Jeg håber I synes om indlægget, og at I måske har fundet lidt inspiration til næste gang I skal holde fest.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Madplan uge 36