Madplan uge 14

Koldhævede grovboller med tipo 00

Jeg ELSKER koldhævede boller – specielt dem med surdej! De slags boller smager bare af så meget mere, end hvis bollerne hæver 1 time på køkkenbordet. Bollerne bliver sprøde, lidt seje (på den gode måde), har en lækker velsmagende krumme, er saftige og kan holde sig i flere par dage uden at bliver kedelige.

I denne dej har jeg tilføjet en god portion surdej, hvilket jeg er helt vild med, da det giver en ekstra tand af smag til bollerne. Jeg vil dog lige pointerer, at har I ikke en surdej, kan I sagtens bytte det ud med en lille smule gær. Men… surdej er utrolig lækkert at bage med, så måske I skulle overveje at starte en surdej op.

GROVE RUSTIKKE TIPO OO BOLLER MED SURDEJ

I disse boller har jeg blandt andet brugt tipo 00 hvedemel, som er en en type hvedemel man ofte bruger i italiensk bagværk. Det er hvidt meget fintmalet mel, som er med til at give bollerne deres sprødhed og sejhed. Ofte bruger man tipo 00 i pizzadeje og foccacia, men det fungerer også godt til boller.

Udover tipo oo har jeg tilføjet en sjat fuldkorns speltmel og lidt grahamsmel, for at gøre bollerne en smule grove og tilføje lidt flere fiber til dejen. Derudover er groft mel med til at tilføje mere smag til dejen i forhold til hvedemel, som mere giver luftighed og god konsistens end decideret smag.

OPSKRIFT 12 stk.

Ingredienser

600g koldt vand

400g tipo 00

200g grahamsmel

100g speltmel

100g surdej

5g gær

15g salt

 

Fremgangsmåde

 1. Start med at blande alt melet og det kolde vand sammen og lad det stå 1 times tid, så melet kan gå i gang med at arbejde.
 2. Efter 1 times tid udbløder I gær i 1 spsk. vand og kommer det i dejen sammen med surdej. Lad dejen køre på køkkenmaskinen i 10 minutters tid.
 3. Kom saltet i dejen og lad den køre yderligere på maskinen, til dejen slipper kanterne af skålen. Lad dejen stå tildækket på køkkenbordet i 3-4 timer og fold dejen et par gange i timen.
 4. Derefter stilles dejen på køl til næste dag.
 5. På dag 2. tænder I ovnen på 270 grader og stiller en bageplader i ovnen.
 6. Stil dejen på køkkenbordet en times tid, men ovnen bliver varmet godt igennem.
 7. Kom lidt mel på bordet, del dejen i 12 stykker og kom dem på et stykke bagepapir.
 8. Kom bagepapiret på den brandvarme bageplade, strø evt. lidt mel over bollerne og bag dem i 7 minutter ved 250 grader og yderligere 7 minutter ved 230 grader. Lad dem køle lidt af på en rist og spis.

2 kommentarer

 • Øznur

  Hej Camilla. Tak for opskriften ! det ser lækkert ud jeg vil prøve dem i morgen 🙂 jeg vil lige spøge dig om jeg er ude efter en god stærk røremaskine hvilke. Kan du anbefale til bage brød osv ? Tak

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • - Camilla Drabo

   Såmænd så lidt 🙂 Jeg bar en Kenwood og selvom den ryster en del (tror måske der er en fejl med min), så arbejder den godt.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Madplan uge 14