Madplan uge 19

Grove varme hveder

Det er som bekendt snart store bededag, hvilket betyder at mange af os nok skal spise lækre lune hveder, det hører sig ligesom til. Det er vist lidt forskelligt præcis hvornår man spiser disse hveder, men i min familie har vi altid spist dem torsdag aften på store bededag. Så kan man jo altid spise en enkelt fredag morgen, hvis der altså er nogen tilbage.

Her får I opskriften på på nogle super lækre, bløde hveder, som minder en hel del om de almindelige. Jeg har bare undladt smør og har byttet lidt af hvedemel ud med lidt groft mel, men I kan sagtens bare bruge almindelig hvedemel, hvis I foretrækker det. Derudover er der ikke kommet sukker i disse hveder, jeg har i stedet sødet dem med lidt perfect fit. Dog vil jeg lige pointere at det sagtens kan undlades, jeg kan bare godt lidt hvederne lidt søde.

Jeg elsker virkelig traditioner, og derfor har det også irriteret mig, at jeg de første par år at min sundere livsstil ikke har kunne spise hveder, eller jeg har selvfølgelig valg ikke at spise dem. Nu er jeg heldigvis ikke så bange for ‘usundt mad’ og jeg prøver faktisk ikke at inddele mad i sundt og usundt. Dog prøver jeg at få så meget ud af mine kalorier som muligt, da jeg er lidt af et madøre, så derfor laver jeg stadig en helt del sundere alternativer. Personlig gør det mig intet, at der hverken er smør eller sukker i disse boller, og den grove mel er bare med til at de mætter mere. Disse hveder smager fantastiske og jeg er ikke gået på kompromis med smagen.

Udiver disse grove, sukkerfri hveder så har jeg på bloggen også en opskrift på glutenfri hveder, som ligeså er uden smør og sukker. Den opskrift kan I finde her.

OPSKRIFT 12 stk.

Ingredienser

50g gær

2,5 dl mælk

2 æg

280g hvedemel

180g groft mel  (Eksempelvis grahamsmel, fuldkorns speltmel, fuldkorns ølandshvedemel)

20g perfect fit

1 spsk. kardemomme

1 tsk. vaniljepaste (kan undlades)

Lidt salt

 

Fremgangsmåde

  1. Start med at udbløde gær i det kolde mælk og tilføj derefter æggene og rør det sammen.
  2. Kom alt melet, perfect fit, kardemomme, vanilje og salt i skålen og kør dejen på køkkenmaskinen i ca. 10 minutter, eller til dejen slipper kanterne.
  3. Dejen kommes i en oliesmurt skål, pakkes med film og et viskestykke og skal nu hæve et lunt sted i 1 time.
  4. Derefter deles dejen i 12 lige store stykker (mine vejede 72 gram stykket), formes til boller og lægges i en bageform beklædt med bagepapir.
  5. Kom film og viskestykker og bollerne og lad dem efterhæve ca. 45 minutter eller til de er vokset sammen og til dobbelt størrelse.
  6. Bag bollerne i en 200 grader forvarm ovn i 17-20 minutter og lad dem efterfølgende køle af på en rist.
  7. Enten kan I vælge at spise dem som de er, eller I kan skære dem op og riste dem. Hveder spises helst med smør.

4 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Madplan uge 19