Madplan uge 22

Koldhævede grove boller med kerner

Lækre bløde koldhævede boller med en masse blandet kerner. Jeg er ret vild med boller og hjemmebagte er altså bedst. Ofte bager jeg koldhævede surdejsboller, hvor dejen skal bikses sammen aftenen før og om morgenen skal dejen ‘skæres’ i mindre stykker og bages. Disse boller er ligeledes koldhævede, men her skal alt arbejdet gøres aftenen før, hvilket er dejlig nemt, hvis man har en masse at gøre om morgenen.

KOLDHÆVEDE BRYDEBOLLER MED HØRFRØ, SESAMFRØ OG SOLSIKKEKERNER

Med disse hjemmebagte boller røres dejen til bollerne samme aftenen før, hvor de de skal hæve, formes og derefter kommes i en form som eksempelvis en bradepande eller lignende. Bollerne dækkes til og stilles på køl til næste morgen. Her skal de bare pensles, eventuelt drysses med lidt kerner og en tur i ovnen – så bliver det næsten ikke nemmere.

Bollerne bliver luftige, smagfulde og saftige og de kan holde sig lækre i flere dage. Ellers kan I sagtens fryse dem ned og så bare tage en op når I har lyst. Her kan de både spises som de er eller I kan give dem en hurtig tur i ovnen.

Jeg har både tilføjet til groft mel til dejen, men har også kommet en god portion blandet kerner i som eksempelvis hørfrø, solsikkekerner og sesamfrø, men I kan naturligvis bruge præcis de frø og kerner, som I selv foretrækker. De vigtigste er bare at give dem et hurtigt opkog og lader dem køle af, inden I tilsætter dem til dejen. Ellers kan I kommer kerner i vand 10-12 timer inden I bikser dejen sammen.

Lignende koldhævede boller; Grovboller med tipo 00, havregrynsboller med surdej og boller med kerner og ølandshvedemel.

OPSKRIFT 24 stk.

Ingredienser

500g vand

10g gær

325g grahamsmel

500 hvedemel

150g kerner

1 spsk. honning

12g salt

 

Fremgangsmåde

 1. Enten kan I lægge kerner i vand 10 timer inden i rører dejen sammen, eller skal I komme dem i en gryde med vand, lade det simre 5-10 minutter og efterfølgende køle helt af.
 2. Udblød gør i det kolde vand og tilføj alt melet. Lad dejen køre på køkkenmaskinen i 10 minutter. Tilføj derefter kernerne, salt og honning og rør i dejen yderligere 6-7 minutter – dejen skal slippe kanterne.
 3. Lad dejen hæve lunt og tildækket 1 time.
 4. Del dejen i ca. 24 boller, form dem og kom dem i 1 eller 2 forme. Dæk formene til med film og et viskestykke og kom dem på køl til næste dag.
 5. Næste morgen tages formene ud af køleskabet og må gerne lige stå på køkkenbordet 30-60 minutter.
 6. Tænd ovnen på 210 grader og når ovnen er blevet godt varm, pensles bollerne med vand eller mælk. Strø eventuelt med lidt kerner og bag bollerne i ca. 20 minutter. Lad bollerne køle lidt af på en rist og spis.

5 kommentarer

 • F

  Bruger du varmluft eller almindelig?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  De skal bages! Skal de i ovnen inden den er blevet varm eller skal de først i når den er varm?
  Tak for opskrift☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • - Camilla Drabo

   De kan kun anbefales 🙂 Når ovnen er blevet helt varm, skal bollerne bages.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina Maria

  De ser så gode ud, som alle de andre boller, du bager. Ville man kunne bruge havregryn som en del af kernerne, eller er det udelukket, tror du?

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Madplan uge 22