Madplan uge 37

Æltefrie ciabattaboller

Hjemmebagte store, luftige og grove æltefrie boller, som smager helt fantastiske og som samtidig kan bikses sammen på ganske kort tid. Dejen skal ikke æltes, den skal bare røres sammen, hvilket ikke tager mere end et par minutter.

GROVE, LUFTIGE, KOLDHÆVEDE BOLLER

Der er vist ingen tvivl om at jeg er ret vild med hjemmebagt bagværk og der er efterhånden en del opskrifter liggende på bloggen. Det er specielt efter jeg fik min Kenwood, da den gør alt arbejdet for en og det er jo ret skønt. Men jeg har længe haft lyst til at udforske det æltefrie bageuniverser, så her får I en skøn opskrift på de lækreste æltefrie boller.

OPSKRIFT 9 stk.

Ingredienser

5g gær

500g koldt vand

170g grahamsmel

400g manitoba mel

1 spsk. honning

12g salt

 

Fremgangsmåde

  1. Udblød gær i koldt vand. Tilføj grahamsmel, manitoba mel samt honning og salt og rør det sammen med en grydeske i 1 minut.
  2. Kom dejen i en oliesmurt skål med låg, eller kom film over, og lad dejen stå på køkkenbordet 1 time.
  3. Kom efterfølgende dejen i køleskabet i 12-16 timer.
  4. Tænd ovnen på det højeste og lad både ovnen og en bageplade blive godt varm.
  5. Kom mel på bordet, hæld dejen ud og fold den 1 gang på alle fire siden, så den bliver spændt op. Del dejen i 9 stykker, vær forsigtig så I ikke får ødelagt luftboblerne i dejen.
  6. Kom bollerne på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 230 grader i 14 minutter. Lad dem køle lidt af på en rist, inden de nydes.

26 kommentarer

  • Anne

    Hvor meget vand skal der i?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lone

    Hej, lækre boller, men kan ikke forstå, du ikke retter opskriften fra 5 til 50 g gær, når jeg kan læse i kommentaren, at det er 50 g? Mange hilsener Lone

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • - Camilla Drabo

      Hej – dejlig du synes om dem. Men jeg retter ikke i opskriften, fordi der kun skal 5g i dejen og ikke 50g, det har jeg også skrevet i kommentaren.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Susanne

    De er fantastiske! Jeg tillod mig at komme en spiseskefuld chiafrø og en spiseskefuld tørrede lavendelblomster i. Det blev lækre

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • - Camilla Drabo

      Ej en god ide! Dejligt du synes om dem 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Britt

    Er det 5 g eller 50 g gær – der står 5g gær

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Linet Pihl

    Kan bollerne fryses og tøs op/genvarmes, så de stadig er lækre? 😊

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • - Camilla Drabo

      Jep det kan man sagtens. Kom dem kort tid under vand, inden du kommer dem i en varm ovn, så bliver de helt perfekte.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vibeke Larsen

    Skal chiabattabollerne pensles od drysses med noget inden bagning?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • - Camilla Drabo

      Plejer jeg ikke at gøre, men du kan sagtens drysse med lidt mel 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte Bentzen

    Har du erfaring med, om den stadig er “styrbar” hvis opskriften laves dobbelt? Kan den spændes op; evt ved at dele den i 2 efter hævning?
    På forhånd tak 😊

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • - Camilla Drabo

      Jeg har ikke prøvet, men tænker det sagtens kan lade sig gøre 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mai

    Jeg vil prøve at lave disse i min pizza ovn, har du noget bud på hvor høj varmen kan være, og bagetid i sådan én?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • - Camilla Drabo

      Uh nej det ved jeg desværre ikke, har ikke kendskab til pizzaovne. Men tænker samme temperatur vil være et godt udgangspunkt 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Susanne

    Hvad betyder det, at dejen bliver “spændt op”? Du skriver at du folder den.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hanne Rytorp

    Det er de nemmeste, sprøde lækre morgenboller, jeg har lavet. Tak for opskriften .

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • - Camilla Drabo

      Årh det er jeg virkelig glad for at høre 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katrine

    Dejen er meget tynd?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • - Camilla Drabo

      Har du husket at spænde dejen op, når den er kommet på køkkenbordet? Dejen skal nemlig være våd, men når man spænder den op, bliver den mere fast 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lise

    Hej, bager du dem ved varmluft?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Bente Panduro Siegstad

    Hej

    500 koldt vand, gr ? :o)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • - Camilla Drabo

      ja, gram 🙂 Ups. Men nu er det rettet til. Tak 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Madplan uge 37