Jul eller nytårskage lavet på marcipanbund, karamel, krokant og chokolademousse

Til jul og nytår lavede jeg to meget ens kager. Jeg havde en bestilling på en nytårskage og tænkte, at jeg lige ville teste den inden nytår. Derfor lavede jeg en lignende kage til jul, så familien kunne testsmage den og heldigvis blev den godkendt

MARCIPAN, KROKANT, KARAMEL OG MOUSSE

Kagen består af en marcipanbund, et godt lag karamel, krokant lavet på mandler og henholdsvis en mælkechokolademousse og en hvid chokolademousse. Til julekagen lavede jeg en mousse på mælkechokolade og til nytår blev det til en hvid chokolademousse - begge dele fungerer upåklageligt. Jeg brugte almindelig piskefløde til kagerne, men normalt plejer jeg at bruge cremefine 19% - I kan bruge den, I selv foretrækker. Julekagen pyntede jeg med lidt af den resterende karamel, som jeg lavede til stjerner. Derudover rullede jeg et par små karamelkugler, som jeg dyppede i bronzestøv. Derudover pyntede jeg den med til krokant, ribs og friske blåbær. Nytårskagen pyntede jeg med lidt halve kugler lavet af moussen, lidt dulce de leche samt koraller. OPSKRIFT 10-12 stk. Ingredienser Bund 60g æggehvider 2 æg 150g sukker 100g marcipan 150g nødder 45g smeltet smør 35g mel   Karamel 1 dåse kondenseret mælk 60g sirup 55g smør   Krokant 60g sukker 50g mandler   Mælkechokolademousse 4 dl fløde 200g mælkechokolade 2 stk. husblas   Hvid chokolademousse 4 dl fløde 250g hvid chokolade 3 stk. husblas   Fremgangsmåde
 1. Start med at lave jeres krokant. Kom sukker på en pande og lad det smelte ved lav varme. Tilføj mandlerne og lad det stege 5-6 minutter. Husk at vende nødderne hele tiden. Kom dem på et stykke bagepapir og lad det køle helt af, inden I hakker det i grove stykker.
 2. Mens krokanten afkøler, kan I lave bunden. Smelt smør og lad det køle lidt af. Pisk æggehvider og sukker stift. Blend mandlerne til mel, riv marcipanen og vend begge ting i de pisket æggehviderne sammen med det afkølet smør.
 3. Kom bagepapir i bunden af en 24 cm springform, hæld dejen deri og bag bunden i 25 minutter ved 175 grader.
 4. Mens bunden bager, kan I gå i gang med karamellen. Kom alle 3 ingredienser på en pande ved middelvarme. Når smørret er smeltet, lader I det hele simre 6-7 minutter, men I rør i karamellen hele tiden.
 5. Lad karamellen køle af på panden i 5 minutter og kom 2/3 del af karamellen over bunden. Gem den resterende karamel til pynt eller andet.
 6. Kom den afkølet og hakket krokant over karamellen og lad bunden køle helt af, inden I går videre i processen.
 7. Når bunden og karamellen er blev afkølet, kan I gå i gang med moussen. Om I vælger hvid eller mælkechokolade så er processen ens.
 8. Kom husblas i kold vand i 15 minutter. Smelt chokoladen i mikroovnen eller over et vandbad og lun 1 dl fløde.
 9. Når chokoladen er smeltet, blandes den sammen med den varme fløde og de udblødte husblas og det hele røres rigtig godt rundt. Lad chokolademassen køle af i 5-10 minutter.
 10. Kom kageplast rundt i kanten af springformen. Pisk den resterede piskefløde let og vend den i chokolademassen. Kom moussen over bunden og stil kagen på køl 3-4 timer eller til næste dag.
 11. Fjern kageplast og pynt jeres kage.