Vaniljekranse med smag af marcipan

Norske klejner – nem opskrift på bløde klejner

Jeg ELSKER klejner! Det er virkelig en af de bedste julekager, ja foruden lige vaniljekransen den ligger også helt i toppen. Men lækre sprøde klejner høre julen til, det er der virkelig mange lækkerier som gør, men specielt klejner. Desværre er de bare ikke så pokkers sunde, da de jo er kogt i palmin og vel nærmest er noget af det mest usunde. Så for ikke at komme til at spise alt for mange af dem i december måned, har jeg prøvet at lave nogle klejner som smager skønt og som tilmed er lidt sundere.

ANDERLEDES NORSKE KLEJNER – BAGT I OVNEN

Normalt koger man jo som sagt klejner i palmin, men i stedet har jeg bagt mine i ovnen. Jeg har lavet dem lidt store, da det er noget nemmere med denne dej og formet dem som norske klejner, da det var mere overskueligt. Jeg blev lige lidt inspireret af nabolandet og smagsmæssigt synes jeg ikke der er den store forskel på norske klejner og almindelige klejner.

For at prøve at bevare sprødheden, som rigtige klejner har, så har jeg penslet dem med kokosolie, hvilket faktisk gør dem ret sprøde og lækre. Så hvis I ligesom jeg elsker klejner, men prøver at holde lidt igen, så prøv denne opskrift, de kan kun anbefales. Det tog mig et par gange før jeg fandt på en opskrift som fungerede. Første gang prøvede jeg nemlig at tilføje blendet havregryn og de smagte også ret godt, men de blev hurtig meget tørre. Så hvis I vil have lidt flere fiber i kagerne, så prøv at skifte 100g hvedemel ud med 100g blendet havregryn, bare husk at kagerne skal spises samme dag som de laves.

OPSKRIFT 14-16 stk.

Ingredienser

1 dl mælk

25g gær

1 æg

2 spsk. sukrin gold

Lidt revet citronskal

Lidt vaniljepulver

55g kokosolie

330g hvedemel

½ tsk kardemomme

½ tsk. Hjortetakssalt

1 tsk. flydende sødemiddel

 

Fremgangsmåde

  1. Mælken lunes og gæren opløses i den lune mælk. Hæld blandingen i en skål.
  2. I skålen tilsættes smeltet kokosolie og æg. Sørg for at piske godt igennem.
  3. Tilsæt sukrin gold, vaniljepulver, citronskal, kardemomme og hvedemel. Rør dejen godt igennem og lad den hæve 30 minutter.
  4. Kom dejen ud på bordet og rul dejen ud til ca. 1 cm tykkelse. Skær omkring 15 firkanter (5×10 cm), lav et langt snit i midten og træk den ene ende af klejner igennem hullet så den får en rigtig klejne-form.
  5. Kom klejnerne på et stykke bagepapir og lad dem hæve i 30 minutter.
  6. For lige at gøre dem lidt lækre, så pensle klejnerne med lidt kokosolie og bage dem ved 180 grader i 14-15 minutter.
  7. Lad klejnerne køle helt af og pynt dem med lidt glasur lavet på sukrin melis og enten lidt vand eller citronsaft.

2 kommentarer

  • Mette

    Glæder mig til at prøve dem! Hvad kan man udskifte sukrin med, hvis man ikke lige har det i skabet?
    Og ved du hvor længe de kan holde sig? 😊

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • - Camilla Drabo

      Du kan sagtens bruge flydende sædemiddel, multisød, perfect fit eller andre former for erstatning. Ellers kan du bruge almindelig sukker – hvis det er 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vaniljekranse med smag af marcipan