Madplan uge 51

Planlægning af juledagene

Her kommer et lidt anderledes indlæg, men ikke desto mindre håber jeg det vil kunne være til nytte for nogen af jer. Juleaften nærmer sig og en masse forberedelser skal gøres klar. Jeg skal I år stå for hele menuen juleaften, da jeg, til de færrestes overraskelse, jo elsker at lave mad og min fars familie, som jeg skal holde jul med i år, har ikke noget imod ikke at skulle stå for julemaden:)

Mine juledage er som regel fyldte med en masse julehygge og en masse traditioner, som skal holdes i hævd. Så for at kunne nå det hele, og for at være sikker på at maden står på bordet juleaften omkring klokken 18, så er det en god ide at planlægge dagene op til jul. Jeg er stor tilhænger af planlægning og nedskrivning af alt som skal ordnes. Det gør at jeg aldrig bliver stresset, men i stedet kan hygge med familien alle dagene.

I dette indlæg vil jeg fortælle mere specifikt, hvad jeg laver dagene op til og på selve den 24. Jeg håber I kan bruge denne planlægning, så I ikke får en stresset jul, men i stedet kan koncentrere jer om at julehygge – Det er trods alt det vigtigste.

Juleaften falder i år, som de fleste nok ved, på en mandag, så for mit vedkommende skal jeg arbejde hele weekenden og bliver derfor nødt til at forberede en del dagene inden weekenden.

__________________________________________________________________

Ugen op til juleaften

Her begynder jeg så småt at forberede de ting, som kan forberedes i god tid. Alle kolonialvarerne køber jeg ind, så jeg dagene inden jul bare skal købe de sidste friske råvarer, og dermed kan forkorte indkøbet den 22. Jeg sørger for at alle julegaver og spillegaver er både købt og pakket ind, så skal jeg ikke tænkte på det. Derudover skal mandelgaven selvfølgelig også købes og pakkes ind, så også den er klar til den 24.

 

Den 21. december

Jeg har fri denne fredag, og jeg vil derfor bruge nogle timer på at få ryddet op og gjort rent. Jeg vil købe et juletræ og få nogen til at skære det til, så det kan være i juletræsfoden. Jeg har tænkt mig at lade det stå udenfor til den 23, så det holder på farven. Derudover vil jeg få lavet det sidste julebag, lave havregrynskugler og få styr på pynten til julebordet. Jeg vil nok også stryge alt mit tøj til juledagene, da jeg udover juleaften også skal til julefrokost den 25 og 26 og det vil være rart, hvis tøjet er gjort klar. OG andestegen skal tages ud af fryseren!

 

Den 22. december

Udover at jeg skal arbejde denne lørdag, og selvfølgelig træne, så skal jeg også lave maden til den 23, hvor jeg skal holde lille juleaften med min mor. Jeg har som udgangspunkt først fri kl.17 den 23, så det vil være rart hvis det allerede er fikset. Tror også jeg så småt vil skære de forskellige grøntsager ud til salaten, som skal serveres den 24. Hvis man bare opbevarer de forskellige råvarer hver for sig, i tætlukkede beholdere, så kan de sagtens holde sig friske et par dage. Jeg vil smutte og hakke mandlerne til risalamanden, så skal jeg heller ikke tænke på det. Derudover vil jeg her handle det sidste ind, da det sagtens kan holde sig i 2 dage. Jeg vil for alt i verden undgå at skulle handle den 23 (der er alt alt for mange mennesker). Flæskestegen skal tages ud af fryseren.

I punktform (julerelateret)

 • Handle det sidste
 • Tage flæskestegen ud af fryseren
 • Skære grønt ud til julesalaten
 • Smutte og hakke mandler til risalamanden

 

Den 23. december

Den 23 skal jeg træne og arbejde til kl.17, men jeg vil prøve at få ordnet så meget som muligt om morgenen inden træning og mellem træning og arbejde (jeg ved ikke præcis, hvornår jeg skal møde den 23).

Jeg vælger i år at stege andestegen den 23, så den bare skal varmes lige inden servering den 24. Jeg vil ellers få svært ved at have det hele i ovnen. Her kan I finde en opskrift på andesteg. Derudover vil jeg bruge lidt tid på at dække og pynte julebordet, så jeg ikke skal tænke på det den 24. Planen er at jeg lillejuleaften ville lave risengrøden til risalamanden, men eftersom jeg skal arbejde det meste af dagen, så har jeg lokket min mor til at lave den for mig, hun har alligevel fri hele den 23 🙂

Om aftenen skal jeg fejre lillejuleaften med min mor, hvor vi bare skal se julefilm og hygge. Derudover tænker jeg at slå to fluer med 1 smæk, og lokke hende til at pynte juletræet med mig, det er jo en super hyggelig beskæftigelse at lave sammen, og så bliver det da ikke mere juleagtigt. Håber også jeg kan lokke hende til at vi skræller kartofler til den 24 (det er vel også en form for julehygge 🙂 Kartoflerne kan sagtens skrælles dagen i forvejen. De skal bare i en gryde med koldt vand, bare husk at alle kartofler skal dækkes helt med vand.

I punktform (julerelateret)

 • Pynte juletræet
 • Lave risengrød til risalamande
 • Skrælle kartofler til både brunede kartofler og hvide kartofler
 • Stege andestegen
 • Dække julebordet
 • Lige det sidste rengøring

 

Den 24. december

Den 24 er altid ret booket for mit vedkommende, men det er selvfølgelig forskelligt fra person til person, men jeg er et traditionsmenneske, så visse ting skal bare ‘gøres’ den dag 😉 Jeg starter dagen ud med at jule-træne med min kusine, og derefter skal jeg spise morgenmad med min far og ligeså lave konfekt med ham til om aftenen. Derefter skal jeg hjem til min moster og onkel for at lave konfekt med mine kusiner til den 25, og vi skal også på kirkegården.

Efter alt dette regner jeg med at have et par timer, hvor jeg kan smutte hjem og stege flæskestegen (hvilket I kan finde en opskrift på her) og samle salaten (som I kan finde opskriften på her). Hvis jeg kan nå det, vil jeg begynde at lave sovsen. Jeg laver en typisk opbagt sovs, hvor jeg bruger fonden fra både andestegen og flæskestegen og den kan sagtens laves tidligere på dagen, så skal den bare opvarmes inden servering. I indlæggene med hvordan man steger både flæskestegen og andestegen, har jeg også skrevet, hvordan jeg laver sovsen. Risalamanden skal også samles, men her har jeg i forvejen ordnet mandlerne og lavet grøden, så det er bare at piske fløden og røre det hele sammen.

Klokken 16 skal jeg hjem til min moster og onkel igen for at ønske god jul, og så skal vi selvfølgelig se Disneys Juleshow sammen, som vi altid gør. Derefter kører jeg hjem igen og får styr på det sidste. Kartoflerne skal koges og de brunede kartofler skal jeg så småt i gang med at lave. Gæsterne kommer mellem halv 6 og 6 og aftenen kan så småt begynde.

I punktform (julerelateret)

 • Lave konfekt
 • På kirkegården (måske ikke så juleagtigt, men tror mange gør det)
 • Lave flæskestegen
 • Lave risalamande
 • Samle salaten
 • Koge hvide kartofler
 • Lave brunede kartofler
 • Lave sovsen
 • Lune rødkål og franske kartofler

__________________________________________________________________

Jeg har altid en masse sedler på alt det, som jeg skal ordne og en indkøbsliste er absolut ingen undtagelse. Derfor har jeg her skrevet min indkøbsliste til den 24 ned, så er jeg sikker på, at jeg ikke glemmer noget.

Indkøbsliste til den 24.

 • Andesteg
 • Flæskesteg
 • Hvide kartofler
 • Små hvide kartofler til brunede kartofler
 • Rødkål
 • Frisk rødkål
 • Appelsiner
 • Æbler (til salaten og andestegen)
 • Svesker
 • Smør
 • Mælk
 • Mandler
 • Vaniljestang
 • Kirsebærsovs
 • Piskefløde
 • Sødmælk
 • Grødris
 • Kaffe
 • Franske kartofler
 • Blandet nødder, tørret frugt og lidt frisk frugt til senere på aftenen
 • Lidt blandet juleslik
 • Nougat og marcipan
 • Drikkelse
 • Juleservietter
 • Affaldssække
 • Bordpynt

Derudover skal jeg bruge ting som salt, peber, sukker, valnødder, sovsekulør, vanilje og andre småting, som jeg allerede har stående i mit køkken. Udover ovenstående ting så vil jeg også lave lidt hjemmelavet lækkerier i form af havregrynskugler og måske dadelkugler eller kakaotoppe.

Hvis I har lyst til at læse om min jul sidste år, så kan I her læse indlægget. Udover en beskrivelse af selve dagene, så er der tilmed også en masse billeder.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Madplan uge 51