Skyrboller med banan og chokolade - en sund og mættende snack

Surdejsbrød – lækkert sprødt surdejsbrød med groft mel

Opskriften er udarbejdet i samarbejde med Tørsleffs

Der er nu ikke noget som et godt hjemmebagt brød, specielt et brød med surdej, det får bare en helt fantastisk smag og krumme. Jeg bruger dog stadig både surdej og gær, da jeg ikke er helt hardcore surdejsbager, men er I det, så kan I sagtens nøjes med surdej (dog en lidt større mængde – vil tro omkring 170g) og dermed droppe gæren.

GROFT BRØD MED SURDEJ

Som sagt er jeg ret vild med at bage med min surdej, men det er ikke altid den er aktiv, da jeg bager med forholdsvis stort mellemrum. Derfor befinder min surdej sig ofte på køl, men jeg har altid surdej på pose liggende, så jeg kan få surdejsbrød indenfor kort til. Tørsleffs har surdej på pose og det fungerer upåklageligt – det er deres surdej, som jeg har brugt til dette brød.

Jeg kan bedst lide at komme lidt groft mel i mit bagværk, da jeg synes det tilfører lidt mere smag til brødet, men I kan sagtens bare nøjes med helt hvidt mel, hvis I foretrækker det i stedet.

Dette brød er bagt på mit bagestål, men har I ikke det, bruger I bare en bageplade med bagepapir. Derudover kom jeg min Le Creuset gryde over brødet for at skabe damp, men igen kan I godt droppe det hvis det bliver for omstændeligt.

Elsker I også surdej ligger der i forvejen lidt forskelligt bagværk med surdej på bloggen: surdejsboller med sesam, surdejsboller med havregryn, grove surdejsboller eller surdejsboller med tipo 00.

OPSKRIFT 1 stk.

Ingredienser

400g kold vand

300g hvedemel

300g fuldkornsmel (grahamsmel eller fuldkorns hvedemel)

10g gær

100g surdej

1 spsk. honning

12g salt

 

Fremgangsmåde

  1. Kom det kolde vand og mel i en skål og rør det godt sammen. Kom et viskestykke over skålen og lad den stå 1 time på køkkenbordet.
  2. Udblød gær i en lille smule vand og kom det i skålen sammen med surdej og honning.
  3. Kør dejen på jeres køkkenmaskine i 10 minutter og tilføj derefter saltet. Lad dejen køre yderligere på maskinen i 5 minutters tid eller til dejen slipper siderne.
  4. Smør en skål eller condi bøtte med olie og kom dejen deri. Fold dejen hver halve time i ca. 2 timer.
  5. Dejen kommes ud på bordet og spændes godt op, ved at folde siderne ind mod midten til dejen er helt fast og rund. Vend den om og lad den ligge på køkkenbordet i 30 minutter. Strø lidt rismel i jeres hævekurv og kom brødet deri med sammenfoldningen opad og den pæne spændte side nedad. Hæld lidt rismel på brødet, kom et viskestykke over og lad den stå på køkkenbordet i 30 minutter, inden I stiller den på køl til næste dag.
  6. Næste morgen tages dejen ud af køleskabet og ovnen tændes på 250g grader. Lad enten jeres bagestål eller bageplade blive i ovnen, så den kan blive varm sammen med ovnen. Ønsker I at komme en gryde over jeres brød, skal I også lade den blive varm i ovnen. Det tager ca. 45-50 minutter for at ovnen og ‘redskaberne’ deri bliver helt varme.
  7. Vend dejen ud på et stykke bagepapir og skær et dybt snit i brødet. Kom det på det brandvarme bagestål og placer den varme gryde over brødet. Luk ovnen og bag brødet i 20 minutter ved de 250 grader. Tag låget af og giv det yderligere 15 minutter ved 230 grader.
  8. Lad brødet køle lidt af på en rist og nyd.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Skyrboller med banan og chokolade - en sund og mættende snack