Planlægning af juledagene
Her kommer et lidt anderledes indlæg, men ikke desto mindre håber jeg det vil kunne være til nytte for nogen af jer. Juleaften nærmer sig og en masse forberedelser skal gøres klar. Jeg skal I år stå for hele menuen juleaften, da jeg, til de færrestes overraskelse, jo elsker at lave mad og min fars familie, som jeg skal holde jul med i år, har ikke noget imod ikke at skulle stå for julemaden:)
Mine juledage er som regel fyldte med en masse julehygge og en masse traditioner, som skal holdes i hævd. Så for at kunne nå det hele, og for at være sikker på at maden står på bordet juleaften omkring klokken 18, så er det en god ide at planlægge dagene op til jul. Jeg er stor tilhænger af planlægning og nedskrivning af alt som skal ordnes. Det gør at jeg aldrig bliver stresset, men i stedet kan hygge med familien alle dagene.
I dette indlæg vil jeg fortælle mere specifikt, hvad jeg laver dagene op til og på selve den 24. Jeg håber I kan bruge denne planlægning, så I ikke får en stresset jul, men i stedet kan koncentrere jer om at julehygge - Det er trods alt det vigtigste.
Juleaften falder i år, som de fleste nok ved, på en mandag, så for mit vedkommende skal jeg arbejde hele weekenden og bliver derfor nødt til at forberede en del dagene inden weekenden.
__________________________________________________________________
Ugen op til juleaften
Her begynder jeg så småt at forberede de ting, som kan forberedes i god tid. Alle kolonialvarerne køber jeg ind, så jeg dagene inden jul bare skal købe de sidste friske råvarer, og dermed kan forkorte indkøbet den 22. Jeg sørger for at alle julegaver og spillegaver er både købt og pakket ind, så skal jeg ikke tænkte på det. Derudover skal mandelgaven selvfølgelig også købes og pakkes ind, så også den er klar til den 24.
Den 21. december
Jeg har fri denne fredag, og jeg vil derfor bruge nogle timer på at få ryddet op og gjort rent. Jeg vil købe et juletræ og få nogen til at skære det til, så det kan være i juletræsfoden. Jeg har tænkt mig at lade det stå udenfor til den 23, så det holder på farven. Derudover vil jeg få lavet det sidste julebag, lave havregrynskugler og få styr på pynten til julebordet. Jeg vil nok også stryge alt mit tøj til juledagene, da jeg udover juleaften også skal til julefrokost den 25 og 26 og det vil være rart, hvis tøjet er gjort klar. OG andestegen skal tages ud af fryseren!
Den 22. december
Udover at jeg skal arbejde denne lørdag, og selvfølgelig træne, så skal jeg også lave maden til den 23, hvor jeg skal holde lille juleaften med min mor. Jeg har som udgangspunkt først fri kl.17 den 23, så det vil være rart hvis det allerede er fikset. Tror også jeg så småt vil skære de forskellige grøntsager ud til salaten, som skal serveres den 24. Hvis man bare opbevarer de forskellige råvarer hver for sig, i tætlukkede beholdere, så kan de sagtens holde sig friske et par dage. Jeg vil smutte og hakke mandlerne til risalamanden, så skal jeg heller ikke tænke på det. Derudover vil jeg her handle det sidste ind, da det sagtens kan holde sig i 2 dage. Jeg vil for alt i verden undgå at skulle handle den 23 (der er alt alt for mange mennesker). Flæskestegen skal tages ud af fryseren.
I punktform (julerelateret)
- Handle det sidste
- Tage flæskestegen ud af fryseren
- Skære grønt ud til julesalaten
- Smutte og hakke mandler til risalamanden
- Pynte juletræet
- Lave risengrød til risalamande
- Skrælle kartofler til både brunede kartofler og hvide kartofler
- Stege andestegen
- Dække julebordet
- Lige det sidste rengøring
- Lave konfekt
- På kirkegården (måske ikke så juleagtigt, men tror mange gør det)
- Lave flæskestegen
- Lave risalamande
- Samle salaten
- Koge hvide kartofler
- Lave brunede kartofler
- Lave sovsen
- Lune rødkål og franske kartofler
- Andesteg
- Flæskesteg
- Hvide kartofler
- Små hvide kartofler til brunede kartofler
- Rødkål
- Frisk rødkål
- Appelsiner
- Æbler (til salaten og andestegen)
- Svesker
- Smør
- Mælk
- Mandler
- Vaniljestang
- Kirsebærsovs
- Piskefløde
- Sødmælk
- Grødris
- Kaffe
- Franske kartofler
- Blandet nødder, tørret frugt og lidt frisk frugt til senere på aftenen
- Lidt blandet juleslik
- Nougat og marcipan
- Drikkelse
- Juleservietter
- Affaldssække
- Bordpynt