Weekenden står for døren og vi skal til at tage hul på den sidste juleuge. I næste uge er det allerede juleaften, godt nok først på lørdag, men den nærmer sig. Trods julen har jeg stadig lavet en madplan, dog har jeg tilføjet mine opskrifter på julemad og julefrokost mad. Men selvom madplanen er en smule anderledes, håber jeg stadig, at I kan finde lidt inspiration. Madplanen for uge 51 består, udover andesteg og flæskesteg, af steak salat, helstegt kylling og et par andre skønne retter.
Madplan uge 51
Mandag: Wok med oksekød i strimler
Tirsdag: Steak salat
Onsdag: Helstegt kylling med parmesan, ovnbagte kartofler og tzatziki
Torsdag: Tortilla med kylling
Fredag: Tapas
Lørdag: Julemiddag
Søndag: Julefrokost
Mandag kan I købe en god portion tykstegbøffer, så I af den ene portion kan lave en nem og lækker
wok fyldt med grøntsager og østerssauce. Den anden del kan I bruge om tirsdagen til at lave steak salat med majskolber, feta, stegte asparges og fetadressing.
Onsdag står den på
helstegt kylling med parmesan,
ovnbagte kartofler med serranoskinke og
tzatziki. Resterne af kyllingen kan I bruge om torsdagen til at lave
spansk tortilla.
Fredag tænker jeg nogen måske skal holde lille juleaften, og I min familie har vi aldrig spist julemad lille juleaften, ofte spiser vi tapas eller en nem fiskesalat. Derfor vil jeg her komme med nogle tapas-lignende ideer:
Fyldte svampe,
rørt tatar,
paneret blomkålsstykker,
tunmousse,
melonsalat med mozzarella og serranoskinke,
squashruller,
pølsehorn,
spinatroulade med laks, ristet rugbrød med
røget makrelsalat eller
laksesalat. Et godt stykke
ciabattabrød med lidt blandet ost og pølse kunne også være lækkert at servere. Dertil kan I eksempelvis lave
pesto eller
hummus.
Lørdag er det juleaften så der står den selvfølgelig på
andesteg,
flæskesteg,
lun rødkålssalat,
cremet grønkålssalat,
kold rødkålssalat med appelsiner og æbler og så selvfølgelig
risalamande. Vi plejer også at servere forskellige former for juleslik, småkager og konfekt, som eksempelvis
marcipan og nougat stykker,
fudge med nødder,
vaniljekranse,
cookies med syltetøj,
chokoladestykker med saltet mandler,
marcipankugler,
cornflakestoppe og
specier med hvid chokolade og pistacienødder.
Søndag er det 1. juledag, mange af os skal muligvis til julefrokost og her kan menuen eksempelvis stå på
hønsesalat,
skinkesalat,
roastbeef,
frikadeller,
mørbradbøffer med svampe og løg og/eller
høns i tarteletter. Har I tid og lyst, kan I bage jeres eget
rugbrød. Som dessert kan I eksempelvis bage en
krydderkage med cream cheese,
mazarinkage med kokostopping,
julekage med marcipan, appelsin og chokolade,
cookiebund med karamel + 2 slags chokolade ganache,
frugtsalat med vaniljecreme eller en
marcipanbund med nougatmousse.
Jeg håber I alle må få en fantastisk jul!